MALE TAJNE VELIKIH ZAVESA

MALE TAJNE VELIKIH ZAVESA

Dakle, upravo ste završili sa opremanjem Vašeg novog ili „novog starog“ prostora. Nema više bušenja, prašine, i onog što se u pojedinim trenutcima činilo kao beskonačni defile majstora. I više nego dovoljno da odahnete i prepustite se uživanju. Dugo željena fotelja u onom ćošku pored prozora se uklopila sjajnoooo!!! Ali pogled se za trenutak zaustavlja na prozoru. Nešto nedostaje? Uzdah blagog razaočarenja. Da li je moguće da ste u jurnjavi opremanja potpuno zaboravili na zavese? Moguće je. U stvari vrlo često se dešava. Ali nije nerešivo, štaviše zavese stavljaju tačku na „i“ u opremanju. Evo par saveta koji Vam mogu pomoći. Za ostalo tu smo mi.

Draperi ili zavese?

Zavese su nekako opšteprihvaćen termin bilo da se zaista misli na zavese ili pak na drapere. Međutim postoji značajna razlika među njima koju nije na odmet znati kako bi bili sigurni da će te odabrati pravi proizvod za Vaš prostor.
Ukoliko nemate problem sa radoznalim komšijama ili nije potrebno zamračivanje prostorija onda su zavese pravi izbor. Izrađuju se od prozirnijih tkanina, ležernije su i manje formalne od drapera. Mogu biti postavljene zasebno ili u kombinaciji sa draperima.
Za razliku od zavesa, draperi se izrađuju od punijih materijala koji omogućavaju delimično ili poptuno zatamljenje a mogu imati i funkciju izolatora. Drapere karakteriše nešto formalniji stil i vrlo često zahtevaju pažljiv odabir kako bi se adekvatno uklopili u ostatak enterijera, bilo da adekvatno istaknu njegove pojedine elemente (ipak ona fotelja pored prozora izgleda toliko dobro da je treba istaći) ili da predstavljaju njegov centralni momenat.

 

Čuvene “falte” i ponešto o dužini

Kada pričamo o nabiranju zavesa dobro je voditi se onom starom čuvenom izrekom “od viška glava ne boli”. Ne baš doslovce ali definitivno smer u kojem se treba kretati. Ono što tkanini daje punoću i razigranost jeste takozvano faltanje ili nabori. Postoje različiti stilovi, manje ili više formalni, ali kada je u pitanju količina nabora zlatno pravilo je 2.
Za opušteniji tj. neformalniji izgled “kiss the floor” dužina je ona kod koje je donja ivica zavese ili drapera odignuta pola centimetara iznad poda. Ako pak želite nešto elegantniji izgled dopustite zavesama da kreiraju tzv. “baricu” i udobno se razbaškare po Vašem podu.

I za kraj, dva jednostavna pravila:

Postavite visokooo
Često se misli da garnišnu, koja će nositi zavesu i/ili draper, treba postaviti malo iznad gornje ivice prozora. Greška. Postavljanje garnišne što je moguće višlje, odvlači pogled posmatrača na gore što vizuelno izdužuje prostor i samim tim ga čini većim.

I širokooo
Umesto da širinu garnišne odredite na osnovu širine otvora samog prozora, ukoliko prostor dopušta prepustite je 15-20cm sa svake strane tj. levo i desno. Tako postavljene garnišne omogućavaju nabiranje i smeštanje zavese ili drapera u tom dodatnom prostoru i samim tim obezbeđuje više svetlosti u prostoriji čineći je svetlijom i prostranijom.